Abstrakt maleri af Henrik Britz med titlen "Tingenes Upåklagelighed"

Årets Fotograf er en kunstfotograf og udstiller i Galleri København

Surland & Vesteager vandt 15 medaljer til sammen til Årets Fotograf

For første gang i nyere tid er Årets Fotograf en kunstfotograf og hans kunstværker udstilles i Galleri København. Jacob Surland vandt titlen som Årets dff Fotograf og viser dermed, at kunstfotografiet vinder frem.

Kunstnerparret Jacob Surland og Karen Vesterager fra Galleri København på Gl Kongevej 137, laver det 21. århundredes fotokunst og er kunstfotografer på fuld tid. De vandt 15 medaljer tilsammen, blandt andet fem af de syv guldmedaljer som blev uddelt til konkurrencen Årets dff Fotograf. 

Dansk Fotografisk Forening – en del af GRAKOM – afholder hvert år konkurrencen, og i år har niveauet været højere end i flere år. Jacob Surland vandt foruden titlen som den samlede “Årets dff Fotograf” også tre titler som Årets Fotograf inden for “Digital Art”, “Dansk Miljø” og “Åben klasse”.

“Vi har mig bekendt ikke tidligere haft en kunstfotograf, der har vundet titlen som Årets dff Fotograf,” siger Jens Erik Bæk, formand for Dansk Fotografisk Forening. “Tidligere har vores medlemmer primært været event-, portræt-, bryllups og produktfotografer, altså traditionelle erhvervsfotografer; men i de senere år er der kommet flere ny medlemmer til, som seriøst arbejder med kunstfotografiet.”

Surland & Vesterager vandt alle medaljerne i “Dansk Miljø”, og det glæder dem særligt, fordi det er netop det, de har specialiseret sig i. Surland & Vesterager undersøger det ingenmandsland, der eksisterer mellem fotografi og fantasi. De laver portrætter af bygninger og det, man kan kalde for byskabsbilleder – altså landskabsbilleder bare taget i byen. Deres billeder er næsten altid mennesketomme, men alligevel fulde af stemning og liv.

“Jacobs vinderbillede fra kategorien ‘Dansk Miljø’ er det billede, der har fået højest point i de 15 år, jeg har været i dff,” siger Branchechef Bent Nygaard, dff/Dansk Fotografisk Forening. ”Jacob vinder den ærefulde titel, Årets dff Fotograf 2023, fordi han har det højeste point gennemsnit af 8 billeder fra hver fotograf i dff store billedkonkurrence, hvor der deltog 281 billeder.”

Vinderbilledet af kunstfotograf Jacob Surland i kategorien “Dansk Miljø” er et billede af spor 4 inde på Københavns Hovedbanegård. Det fik det højeste pointtal i nyere tid i konkurrencen om Årets dff Fotograf, nemlig 95 ud af 100 point.

Karen Vesteragers billede ”København Skyline” vandt guld i samme kategori med 93 ud af 100 point, så konkurrencen er tæt mellem ægteparrets billeder.

Kunstnerparret Surland & Vesterager der begyndte at fotografere i 2012, lever i dag af at sælge fotokunst. Man se deres kunstværker her i Galleri København.

De har tidligere fået international anerkendelse og nu også en solid dansk anerkendelse på højeste faglige niveau.

Jacob Surland og Karen Vesterager er et kunstnerpar som laver fotokunst i verdensklasse. De har vundet flere danske og internationale priser, herunder 15 medaljer ved Årets Fotograf 2023, foruden at Jacob blev Årets dff Fotograf.

Surland & Vesterager er kendt for deres mennesketomme bybilleder. De arbejder oftest med bygningsportrætter eller byskabsbilleder og det er historien om bygningerne og stederne og deres kærlighed til dem, set med deres øjne, der bliver fortalt igennem billeder.

Værkerne er fotografier, så der er en fod i virkeligheden, men den anden fod, befinder sig et mere fantasifuldt sted. Billederne lander i det ingenmandsland der eksisterer mellem virkeligheden og fantasilandet. Det er dét ingenmandsland de i deres kunstneriske virke afsøger og resultatet er dragende billeder, som skal betragtes som malerier.

De bruger avancerede teknikker til fotografering og billedbehandling og derigennem skaber de deres værker. De har stor forståelse for lys, skygge og farver og de arbejder bevidst med det, præcist som de klassiske malere gør, men det gøres blot med digitale pensler. Det er den kunstneriske fortolkning af virkeligheden der optager dem.

De er forskellige mennesker og værkerne de skaber, bliver således også forskellige. Men det er meget de samme teknikker der er i spil og fælles for dem begge gælder: Det må godt være svært og man må godt gøre sig umage.